Po 26. 6. 2023 / Jak to žije ve školce

Květen si říká podle kvítí – Jaroslavice

Měsíc květen začal slavnostně oslavou narozenin. Naše předškolačka Magdalénka, Májenka se narodila na prvního máje a oslavila s námi své  šesté a poslední školkové narozeniny. Jedno nedělní dopoledne jsme se s potkali ve školce a společně natáčeli video, které věříme, že  nám pomůže k novému více lesnímu zázemí. Kameraman Petr byl moc šikovný a s dětmi si velmi rychle padl do oka. Po tom, co ze svého kufříku vytáhl dron, byl jejich :-). 

První téma tohoto měsíce byla Multikultura, kdy jsme si postupně prošli jednotlivé kontinenty a povídali si o rozdílných zvycích, tradicích a rasách. Víme, proč se australanům říká protinožci a kdo je to ten Tasmánský čert. 🙂  jak a pomocí čeho se stravují asiaté a jakým kloboukem se chrání před sluníčkem. 

V měsíci květnu se slaví také svátek všech maminek a my jsme těm našim vyrobili srdíčka z různých kytiček, které jsme našli  na louce po cestě z lesa. Dalším svátkem byl mezinárodní den lesních školek, který měl pro tento rok název Lesní Snění. Děti si společně s Martinkou zkusili řízenou meditaci a povídali si o důležitosti spánku. 

V půlce května se naši předškoláci vydali na 3-denní putování na chatu Elišku, kde dokončili své stoupání NaHoru, které započala v září v jurtě. Pro některé děti to bylo první přespávání bez rodičů, tedy velké dobrodružství. Cesta na Lukov, opékání špekáčků i  hra na indiány byla velkým zážitkem a věříme, že pěknou vzpomínkou na školku. Na děti, které ve školce zůstavaly, čekalo překvapení v podobě nové tety Peti Nešporové, maminky jednoho z předškoláků.  Strávila s námi moc hezký den, kdy jsme si tvořili barevné africké korálky a hráli spoustu her. 

Dalším tématem, a pro kluky určitě zajímavějším, byla doprava. Povídali jsme si o všech dopravních prostředcích. Říkali jsme si jaká jsou  pravidla u cesty, ukazovali si dopravní značky, tvořili si vlastní letadélka. V tomto týdnu nás navštívili i děti, které s námi budou chodit od září do školky. Seznámili se se skřítkem, ostatními kamarády, ale hlavně  lesem. 

S jarem se probudili i všichni pavouci, brouci, mravenci, motýlci, včelky a  tito všichni nám dělali společnost další dva týdny. Pletli jsme si pavučiny, pozorovali mraveniště,  z těstovin tvořili životní cyklus motýla. Velkou pozornost jsme věnovali také včelám. S Peťou (včelařkou) jsme poznávali rozdíly mezi královnou, včelou a trubcem, povídali si o rojení včel, o životním cyklu včely a ukázali si, jak vypadá matečník (“domeček”, ze kterého se vylíhne královna). Viděli jsme speciální oblek včelaře, vybavení, které k práci se včelami potřebuje a také jednu plástev plnou čerstvého medu, který jsme všichni ochutnávali. Náš les i louky se krásně zazelenaly, sluníčko více svítí i hřeje a my si vše užíváme plnými doušky. 

S předškoláky jsme se v tomto měsíci zaměřili na oblast zrakového vnímání a procvičování koordinace oko – ruka pomocí vizuomotorických listů, spojovaček a hledání stejných barevných odstínů. V rámci jemné motoriky pracovali s nůžkami, barvami a na dalších pracovních listech. U sluchového vnímání procvičujeme rozlišování první a poslední hlásky ve slovech.