Ne 29. 1. 2023 / Jak to žije ve školce

V září se sejdem pod jabloní…Velíková

Letošní září na nás udeřilo v plné síle podzimu, a tak jsme si hned od začátku užili chladná rána, teploty na rukavice a čepice a deštivé počasí. Ani nové děti se toho nezalekli a dnů plných bláta a vody si užívali naplno. Zároveň jsme si s dětmi povídali, co vše podzim přináší, že se vrací síla ke kořenům a jak se nám celá příroda mění.

Začátek měsíce se nesl v duchu shledání se po prázdninách, seznamování s novými kamarády a sdílením zážitků z prázdnin. Prošli jsme si známá místa a abychom si je lépe zapamatovali, vše jsme si vyfotili do naší paměti pomocí vlastnoručně vyrobených foťáků. Hodně jsme si povídali o emocích a jak je prožíváme.  Učili jsme se, jak s nimi můžeme pracovat. K tomu nám pomáhali šátky, práce s papírem, vymalování se z pocitů pomocí voskovek či balónků, kniha Ferda a jeho mouchy či vysvětlování různých situací a jak se v nich zachovat. 

Poté jsme se již vrhli do aktuálního zářijového tématu a tím je sklizeň. Na školkové zahradě jsme posbírali jablka, ořechy, sklidili brambory a vypleli záhony. Sklizeň byla letos velmi úrodná, ale nastala otázka, co se všemi těmi dobrotami? Brambory jsme využili k tisknutí do pytlů a zbytek poslali Járovy do kuchyně. Hned druhý den nám z nich Jára uvařil výbornou bramborovou kaši. Jablíčka sbíráme ještě nyní na moštování, které proběhne v rámci Oskerušobrání. Část jsme již zpracovali a po nakrájení a usušení jsme si pochutnali na výborných křížalách a z některých vyrobili jablečný ocet. Ořechy jsme si dali sušit a ze sesbíraných slupek jsme vyrobili ořechový inkoust, kterým jsme zkoušeli malovat.  V půlce září jsme se vydali i na houby, ale to jsme našli “houby”:) a alespoň jsme se s některými druhy seznámili na obrázcích. Nebyl ještě správný čas. Teď už hřiby sbíráme jen tím, že jsme v lese:).  Objevili jsme společně u školky a v blízkém okolí několik druhů jeřabin –  arónii, jeřabiny z jeřábu ptačího či oskeruše a vyrobili si z nich i jeřabinový sirup.

Poslední zářijový týden jsme se více ponořili do tajů lesa a zaměřili se na vědomější poznávání jednotlivých druhů stromů a jejich jednotlivých částí. Také jsme si společně připomněli dva důležité svátky. A to sv. Václava a Michala, kteří nám  připomínají  odvahu, sílu a světlo v nás. Vyrobili jsme si  anděla, sv. Michaela, který nás bude provázet po celou tu temnější část roku.

S předškoláky, ale i ostatními dětmi, jsme se tento měsíc soustředili na předmatematické představy s počítáním do 10. Také jsme se soustředili na breptadla, protiklady, vytleskávání slabik, fonematické diferenciace, uvolňování ruky a seznamování s některými velkými tiskacími písmeny abecedy. U grafomotoriky jsme se soustředili na šikmé čáry při kresbě jehličnatých stromů a uvolňování ruky při malování jablíček, při práci s plastelínou či navlékání jeřabin.

Předškolácký rok s nejstaršími dětmi jsme zahájili přespáváním v jurtě, kde jsme si v rámci nočního programu prošli symbolicky oblasti školní zralosti, na kterých budeme společně pracovat u StoupánínaHoru. Hora nám visí v jurtě a těšíme se na měsíční výzvy.