Ne 15. 5. 2022 / Jak to žije ve školce

Únor zavolá skřivánka – Jaroslavice

Měsíc únor jsme začali s dvoutýdenním tématem Malý čtenář. Každý si mohl donést svoji oblíbenou knihu a říct nám k ní pár vět. Před odpočinkem jsme každý den četli z některé z donesených knih a poznávali tak nové zajímavé příběhy. Společně jsme si povídali, jak je potřeba se ke knihám chovat, aby nám dlouho vydrželi, jak vznikají, vyráběli jsme záložky a malovali obrázek podle čteného textu. Naučili jsme se nová slovíčka jako spisovatel a ilustrátor a umíme říct, jaký je mezi nimi rozdíl. Pomocí obrázků jsme trénovali dějovou posloupnost a poznávali druhy knížek (odborné pro dospělé, leporela, obrázkové pro děti, …).

V den pololetních prázdnin za námi přišli naši absolventi. Tedy kamarádi, kteří s námi dříve chodili do školky, ale teď už chodí do školy. Společně jsme si užili nádherné dopoledne v lese a povídali si o tom, jak se mají ve škole, v čem je to jiné než ve školce, co se jim tam líbí a nelíbí a jestli jim někdy chybí školka.

Pak přišlo kouzlení s vodou. Naučili jsme se rozeznávat skupenství vody (led – pevný, voda – kapalná a pára z konvice – plynná). Zjistili jsme, jak funguje koloběh vody v přírodě, umíme poznat, která zvířata žijí ve vodě a u vody a proč by na souši nepřežila. Vyzkoušeli jsme si i pár pokusů a pohráli si s ledem.

Pozvání za námi do školky přijala také paní Hubáčková, která si pro nás připravila divadelní pohádku o Smolíčkovi pacholíčkovi. Naučili jsme se krásnou písničku a mohli prozkoumat i rekvizity, se kterými pohádku hrála. Dětem se tajil dech, když jeskyňky unášeli Smolíčka, který se nepoučil a zase jim otevřel vrátka. Nakonec ale vše dobře dopadlo a jelen pochopil, že děti nechtějí být sami doma, že jsou v lese spokojené a moc rády si tam hrají a tak začal Smolíčka brávat s sebou na pastvu.

Poslední týden v únoru nás doprovázelo téma masopust a příprava na půst. Dozvěděli jsme se, co je to vlastně ten masopust, jak a kde se slaví. Vyrobili jsme si masky na tvář, masopustní výzdobu naší třídy a úplně nejvíc se děti těšili na karneval. V úterý jsme si udělali menší karneval ve třídě a v pátek společně s kamarády z Velíkové to byl už přímo maškarní bál v sále, kde jsme si užili spoustu legrace.

Předškoláci se tento měsíc při „stoupání naHoru“ zdokonalovali v komunikaci. Zaměřovali jsme se na to, jak si i ve vypjatých situacích umět říct, jak to vidíme, co by nám pomohlo a co už je pro nás příliš. Zjišťovali
jsme, že je důležité nejen sdělit své potřeby, ale dokázat vyslechnout i potřeby kamaráda a dojít tak k vzájemné dohodě. V rámci tématu Malý čtenář si pak každý předškolák zkusil představit ostatním kamarádům svoji knihu a snažil se popsat její děj.

V únoru se nám také podařilo „oprášit“ celoroční předškolácký úkol, který jsme začali při podzimním přespávání v jurtě na Velíkové. Kamarádi se vrhli do výroby koberečku z vlny s velkým nadšením a pravidelně tak trénují soustředění, pozornost, vytrvalost a jemnou motoriku.

Všichni jsme drželi pěsti našim předškolákům, aby vydržel sníh a mohli si užít lyžařský kurz na Trnavě. Bylo to hodně napínavé, počasí si s námi doslova pohrávalo, ale přesto se podařilo na tři dny kurz zrealizovat. Bylo krásné pozorovat děti, jak moc je to baví a kolik se toho dokáží naučit za pouhé tři dny.

V únoru s námi narozeniny oslavil Štěpánek.