Ne 15. 5. 2022 / Jak to žije ve školce

Únor-Na Hromnice zima s létem potkala se – Velíková

Letošní únor, dle počasí, opravdu vypadal, že se v něm setkala zima, jaro a díky jedné bouřce i léto…Začátek měsíce jsme oslavili již zmíněnými Hromnicemi a s dětmi si vyrobili svíčky Hromničky, které nás budou po celý rok ochraňovat před bouřkami.

Povídali jsme si také o knihách. Děti si mohly přinést knihy a představit je kamarádům, dozvěděli se kdo je autor, ilustrátor, z čeho se kniha vyrábí, jak vznikly a zahrály si na knihkupectví. Pomocí své fantazie rozvíjely příběhy  na papíru, pomocí plastelíny či příběhů z kostek či zkoumaly svá písmena. Děti do světa příběhu pronikly také díky stínovému divadlu. Své nové poznatky o knihách se v dětech umocnila také návštěvou paní knihovnice, která k nám zavítala do jurty z místní pobočky na Velíkové. Pomocí pohádkových postav nám ještě více přiblížila prostředí knihoven a světa knih.

Začátkem měsíce za námi zavítali i absolventi dvou minulých let a společně s námi strávili celé dopoledne ve školce. Zašli jsme na naše svačinkové místo, zavzpomínali s nimi na jejich školková léta, sdíleli jejich zkušenosti ze škol a užili si zimních radovánek. Společně jsme i oslavili narozeniny absolventky Anežky v duchu tradiční lesní oslavy.

V půlce února čekala některé děti nová výzva a to v podobě lyžařského výcvik, kde děti objevovaly nové možnosti pohybu na čerstvém vzduchu. Bohužel kvůli nepřízni počasí se lyžák konal jen tři dny, ale i tak děti zvládly mnoho pokroků a většina z nich poslední den zdolala i větší svah. S ostatními dětmi jsme se věnovali krásnému tématu a to vodě a jejího koloběhu tady na zemi. Pomocí rozličných pokusů, pouštění lodiček a hry na pramínky, potoky či řeky jsme navnímali, jak je voda pro nás důležitá. Zopakovali jsme si, jak je třeba ji chránit a jak se u ní chovat a také jaký je život v ní nejen u nás, ale i ve světě.

Poslední únorový týden jsem strávili masopustním veselím. Vyráběli jsme si masky a chrastítka. Udělali si karneval plný převleků a her v jurtě. Prošli jsme si lesní stezkou maškar a tuto tradici zakončili ještě jedním karnevalem v Jasroslavicích. V tomto týdnu jsme také kuchtili s kuchařem Járou a společně s ním vyrobili dukátové buchtičky.

S předškoláky jsme trénovali uvolňovací cviky před kresbou a zároveň pokračovali s nácvikem správného úchopu a trénovali jemnou motoriku pomocí zažehlovacích korálků. Hlavním tématem byly šikmé čáry, ze kterých jsme malovali stromy. Za pomocí křídy, klacků, ale i temper jsme tvořili společný les. Na svetr bylo potřeba taky pomocí dalších grafomotorických prvků namotat vlnu. S rodiči předškoláků jsme se v únoru osobně setkali, abychom si nasdíleli individuální rozvoj dětí, zejména v oblastech emoční a sociální zralosti.

V únoru jsme také oslavili v lese narozeniny 3 slečen. Anežka své čtvrté a Lotinka s Haničkou své šesté.

Celý únor jsme zakončili doslova pohádkově:). Poslední den tohoto měsíce nás v jurtě navštívila paní Hubáčková, která nás díky pohádkovému příběhu o domácí a lesní myšce pomalu začala připravovat na blížící se jaro.