Pá 4. 3. 2022 / Jak to žije ve školce

Leden – je měsíc plný ledu – Jaroslavice

První lednový týden u nás doznívalo téma Vánoce a oslava nového roku. Děti nám vyprávěli, co všechno o svátcích zažili a úplně se rozzářili, když mluvili o dárcích, které měli pod stromečkem. I ve školce na nás čekalo překvapení…. Ve třídě pod stromečkem jsme našli dvě krásné knížky o přírodě a karty s obrázky dětí v různých situacích, o kterých si můžeme společně povídat a lépe tak rozumět svým pocitům a emocím. Pak už přišli Tři králové. Přečetli jsme si o nich příběh, povídali si o darech, které nesli Ježíškovi a vytvořili velkou korunu na hlavu. Každý si vyrobil také svého krále do betlému ve školce a tak se stalo, že u nás přišlo za Ježíškem hned 13 králů najednou

Přivítali jsme naši staronovou kamarádku Barču, která nás hned první den uchvátila znalostí rostlin. V lese našla vzácnou rostlinku orchideje, ukázala nám její semínka a vysvětlila, proč je vzácná a jak je pro ni složité se rozšířit na další místa. Díky mrazivým dnům jsme také mohli mnohokrát pozorovat krystalky z ledu, které vypadaly jako diamanty.

Další týden jsme si povídali o ročním období. Co v které části roku děláme, jak se oblékáme a jak se příroda okolo nás mění. 

V následujících dnech jsme si povídali o životě zvířátek v zimě a hráli si na stopaře. V čerstvě napadaném sněhu jsme objevili stopy kočiček, pejsků, veverek, lišky, srnky a dokonce i divočáka. Při našem putování v lesích jsme tak podle stop zjišťovali, kde, která zvířátka žijí a odkud kam chodí. Pro ptáčky jsme vyrobili lojové koule a pravidelně sypeme semínka do krmítka u školky.   

Předškoláci se tento měsíc při stoupání naHoru zdokonalovali v sebepéči (oblékání, uklízení vlastních věcí, …) a také v pomoci mladším kamarádům. Grafomotoriku jsme procvičovali na tematicky zaměřených pracovních listech, jemnou motoriku jsme podpořili stříháním a zkoušeli jsme cvičení na podporu matematických představ (zejména čísla 1-5)