Ne 9. 1. 2022 / Jak to žije ve školce

Je prosinec a vrabec prosí, mějme lásku v duších…Velíková

a listonoši klapky nosí na promrzlých uších… Takhle to zpívá Svěrák s Uhlířem v písni Prosinec. A tak nějak to v prosinci bylo i letos. Byla krásná a opravdová zima s bílou pokrývkou, mrazivými dny a my si lásku v duších připravovali celý adventní čas. 

V prvním týdnu jsem si povídali o Mikuláši a jeho odkazu. Vysvětlovali si, jak se můžeme obdarovat i bez dárků a jak udělat radost sobě i druhým. S tímto odkazem jsme připravili Mikulášskou nadílku i pro ptáčky na školkové zahradě jim pověsili nové krmítko, které jsme naplnili samými dobrotami.  Anděly a čerty jsme si vyráběli, hráli na ně a zpívali si o nich:)

Po svátku svaté Barbory jsme se začali opravdově ladit na Vánoce. Nejdříve adventní spirálou, kterou jsme přichystali v lese pro naše rodiny s dětmi. Tato, již tradiční, slavnost nám připomněla, jak je důležité se v tomto čase na chvíli zastavit a hledat si každé své světlo v duši. Děkujeme všem, kteří si v předvánočním shonu našli chvilku a zavítali za námi do lesa.

Další dny se nesli v duch zimních radovánek na sněhu. Letos jsme si lopatování a koulování v prosinci opravdu užili. V jurtě jsme pak vyráběli přání do každé rodiny. Pekli jsme s dětmi perníčky a vyráběli svíčky. Nechybělo povídání o svaté Lucii a o všech vánočních zvycích a většinu z nich jsme si vyzkoušeli – pouštění lodiček, rozkrajování jablíčka, zkoumání šupinek kapra, zpívání vánočních koled. S dětmi jsme také zavítali k betlému na křížové cestě a hra na Marii, Josefa a Ježíška je pak ještě nějakou dobu ve školce provázela. Do prázdnin měli děti v jurtě k nahlédnutí také mini výstavu betlémů.

Nezapomněli jsme ani na zvířátka v lese a přišli jim ozdobit stromeček dobrotami (jablka, mrkve, kaštany). Poslední dva dny jsme s dětmi strávili oslavami konce roku a zimního slunovratu.

S předškoláky jsme se zaměřili v tomto měsíci na spirálu. Točili jsme ji na jednu i druhou stranu, v hrnci i ve šnečím domečku. Osová souměrnost vánočních stromků pro nás byla výzvou. Kruh jsme opakovali díky baňkám, které děti měly možnost dotvořit dle své fantazie. 

Těšíme se, co nového nám přinesou dvě dvojky v roce 2022 a přejeme Vám bezstarostnou jízdu celým rokem.