St 7. 7. 2021 / Jak to žije ve školce

Květen – Radost ze společného bytí – Velíková

Květen začal velkým očekáváním, že se zase snad budeme moct znovu potkávat. V prvním týdnu jsme se začali ladit na školku v podobě výletů. Druhý týden jsme se po dlouhé přestávce zase všichni sešli na Velíkové a začali si užívat jarních dnů, které jsme si, do té doby, neměli možnost ve školce prožít. Nejdříve jsme věnovali společnému povídání, sdílení zážitků, nových podnětů, zkoumání přírody lupou a radosti ze společného bytí… Prošli jsme známá i neznámá místa, zasadili první rostliny na školkové zahradě (dýni, hrášek, cuketu) a zkoušeli zase lozit na stromy, překonávat překážky, hledat cesty, bádat a  vyjadřovat se malbou a jinými způsoby:). 

 V dalším týdnu jsme na toto společné plynutí navázali vnímáním našeho těla a jeho potřeb. Co je pro něj důležité, z čeho se skládá (svaly,kostra, orgány…) a jak ho využívat a zároveň o něj pečovat. Celý týden jsme posilovali naše svalstvo. Děti si postavili kostru člověka z klacíků a kamínků. V hamace zkoušeli, jak jejich tělo reaguje na vnější podněty. V deštivém počasí vnímali, jak tělo reaguje na chladno, mokro a odpor těla,  sílu bahna:)

V posledním květnovém týdnu jsme si připomněli,že vše na co naše tělo reaguje vnímáme smysly. A tak jsme celý týden trénovali čich, chuť, hmat, zrak, sluch. Čich pomocí čichového pexesa s kořením, sluch pomocí pohádky a soustředění na detaily a hledání podle sluchu. Pomocí kimových her a foťáků z papírů jsme pilovali náš zrak a paměť. Jaké je to být bez zraku jsme zkoušeli chůzí se zavázanýma očima. Hmatem jsme zkoumali bahno a postavili z něj sopku, která pak, pomocí experimentu se sodou a octem, vybuchla. Chuť jsme prozkoumali ochutnávkou ovoce a zeleniny pomocí zavřených očí.

S předškoláky jsme si opakovali prstové říkanky a trénovali stříhání. Jemnou motoriku jsme rozvíjeli při práci s bahnem, kdy jsme vyráběli  koule jako stavební materiál a užívali si naše nové srdcové pískoviště. Po dlouhé pauze děti opět rády ořezávaly s noži a rozlouskávaly ořechy pomocí kamenů. Nově se učily dělat suky na provázcích. 

 V květnu s námi oslavila páté narozeniny Amálka Černá (dodatečně) a šesté Hanička Eliášová.