St 10. 2. 2021 / Jak to žije ve školce

Leden – ledový měsíc – Velíková

A ledový tento měsíc opravdu byl! Poté, co jsme se po novém roce přivítali opět ve školce a navzájem  si sdělili všechny zážitky z vánočních prázdnin, byli tady Tři králové. Povídali jsme si o tom, kdo tito  mudrcové vlastně byli, jaké poselství nesou a vyrobili jsme si také vlastní královské žezlo. Hlavní  radostí prvního týdne však byl především čerstvě napadaný sníh. Mohli jsme stavět sněhuláky,  lopatovat, bobovat a prostě dovádět ve sněhu. Ukázali jsme si, co jsou to poletuchy a vyzkoušeli, jak  daleko a vysoko umějí létat.  

    

Dalším tématem nemohlo být nic jiného než zimní sporty. Většinu z nich děti dobře znají, a tak  zbývalo jen zdůraznit, jaké vhodné oblečení v zimě nosíme a jaké si ponecháme raději až na teplejší  jaro. Z kousků látek jsme polepili papírové rukavice a malovali čepice s bambulí. Také jsme zjistili, že  malovat vodovkami se dá nejen na papír, ale také na sníh. Děti vytvářely krásné barevné obrazce  nejen na sněhu, ale nakonec pomalovaly i celého sněhuláka. 

     

V rámci týdne stopy zvířat jsme se seznamovali se stopami nejen  zvířecími, ale také vlastními lidskými. Jednoho slunného zimního dne jsme se vrátili do doby ledové a vydali se po stopách  mamuta. Ráno si děti vytvořily svého vlastního mamuta  z kartonu a bavlnky. Poté se celý archeologický tým vydal hledat  pozůstatky mamuta ve sněhu, a nakonec i toho svého přemohl  sněhovou bitkou.  

    

Aby si děti zkusily navnímat také svá chodidla, procházely se bosí  v jurtě po bosonohém chodníčku a zjistily, jaké to je kreslit nebo  psát tužkou právě vlastní nohou.  

  

Lednová příprava  předškoláků byla ve  formě opakování. S dětmi  jsme se vrátily k hornímu  oblouku při kreslení  komety pro Tři krále, ke  kruhům i šikmým čárám,  kterými jsme spojovaly  balíčky a dárky na papíru.  S jemnou motorikou nám tentokrát pomáhala plastelína, u které některé děti zjistily, že na ni nestačí jen foukat, aby se zahřála, ale  je třeba použít všechny prsty. Díky tomu se nám podařilo vytvořit  stopy, které si děti odnesly domů.

    

Zbývající čas jsme v lednu trávili jízdou po zledovatělé klouzačce u jurty, broděním se hlubokým  sněhem a také jsme párkrát zažili pořádnou sněhovou sprchu. Vyzkoušeli jsme si lepení sněhu na  stromy do různých obrazců, přes noc nechali zmrznout vodu ve formičkách a vytvořili tak ledové  ozdoby. V čerstvě napadané závěji se krásně dělali andělíčci a jediné co jsme ještě nestihli bylo  stavění iglú. Pořádná zima je však stále v plném proudu a my si ještě některé sněhové hrátky  necháváme i na další měsíce.  

  

V lednu s námi oslavila narozeniny Rozárka. Tentokrát už čtvrté.