Ne 8. 11. 2020 / Jak to žije ve školce

Září – Spolu do nového školního roku -Jaroslavice

Nový školní rok, jsme společně „rozběhli“ 1. září 2020 ☺ 

Přivítali jsme hned 8 nových kamarádů – Anetku, Magdalénku, Elišku, Karolínku, Oliverka, Kryštůfka,  Marečka a Vojtíška. První týden jsme si užívali společného bytí s kamarády v lese, povídali jsem si o  prázdninách a radovali se, že jsme opět spolu. Připomněli jsme si také naše pravidla, která jsou důležitá  proto, abychom spolu mohli chodit do lesa a spokojení a v pořádku se z něj vracet zpět. Novým  kamarádům jsme ukazovali místa, na která rádi chodíme, prozkoumávali les a navzájem se seznamovali. 

     

Dalším oblíbený tématem bylo rodina a kamarádi – ukazovali jsme si navzájem fotky a děti si nadšeně  povídali o tom, u které babičky a dědečka byli na prázdninách, jak se jmenuje bráška nebo sestřička a taky jak jsou sourozenci velcí nebo malí a co už umí nebo že už chodí třeba do školyNa závěr týdne si děti  svoji rodinu i namalovali.

    

Další týden jsme si povídali o lese. Učili jsme se poznávat stromy podle listů, plodů i podle kůry. Pomocí  prstů jsme zjišťovali, jak je některá kůra krásně hladká a jiná drsná a že když na ni dáme papír a kreslíme pastelkami, tak vytváří zajímavé vzory. Užívali jsme si i nadílku žaludů, které začaly ve velkém padat a  některé i zasadili, aby z nich vyrostly další stromy. A na těch už velkých stromech jsme zkoušeli, jak dlouho  se zvládneme udržet na stromě jako medvěd. 

      

Poslední týdny jsme věnovali povídání o podzimu a užívali si ho všemi smysly. Pozorovali jsme, co se v přírodě mění, jaké plody ještě dozrávají, které všechny barvy můžeme kolem sebe vidět a poslouchali  okolní zvuky. Pochutnávali jsem si na malinách, švestkách i jablíčkách. Našli jsme i nějaké oříšky a sem  tam i hříbek.

V tomto měsíci jsme oslavili i narozeniny  dvou našich kamarádů – Maxíka a Mikuláška.

     

Předškoláci se s nadšením pustili do předškolních příprav. Celé září jsme společně trénovali v rámci  rozcviček nebo kreslením na velké formáty uvolňování ramenního kloubu i celé ruky. S uvolňováním prstů  nám pomáhaly prstové říkanky, modelování s blátem nebo sbírání lesních plodů. Pustili jsme se také do  poznávání tvarů, opakování barev a cvičení prvních grafomotorických prvků. 

18. – 19.9.2020 proběhl zahajovací rituál předškoláků v jurtě na Velíkové. Předškoláci zde strávili noc bez  rodičů a společně se vydali na cestu „Stoupání NaHoru“, která je provede celým před-školním rokem 

   

Překvapením pro všechny bylo rozšíření řad našich zvířecích kamarádů. K oblíbeným Pakobylkám přibylo  ještě akvárium s rybičkami. Postupně se učíme, jak se o rybičky starat, jak se k nim chovat, jak se jmenují a  užíváme si zklidnění a relaxaci, kterou nám pozorování těchto nových kamarádů přináší. Naopak velké  pozdvižení a nadšení vyvolala návštěva krásného ježkaHned ráno se objevil na schodech od hlavní cesty  k brance do školky. Většina z nás se mohla poprvé v životě podívat ježkovi zblízka do očí, prozkoumat  čumáček, sáhnout si na jeho bodlinky, přičichnout a pozorovat, jak se umí stočit do klubíčka. S velkým  díky jsme ho pak odnesli na kraj lesa za školkou, kde věříme, že v bezpečí přečká zimu. 

           

A teď už se těšíme na říjen a na společně strávené barevné dny!