Po 9. 3. 2020 / Jak to žije ve školce

únor bílý, pole sílí – Velíková

V měsíci únoru tato pranostika sice platila velmi málo, ale i přesto nás únor alespoň trochou sněhu potěšil. I málo sněhu se totiž dá využít na maximum.

Prvním tématem, které nás v únoru provázelo, byl Malý čtenář. S dětmi jsme si povídali o knihách, jak se knihy vyrábí, co vše se děje, než se kniha dostane k nám do ruky. Děti nám přinesly ukázat své oblíbené knížky, které jsme si postupně před odpočinkem četli a prohlíželi. Poznali jsme tak spoustu nových krásných příběhu, pohádek, encyklopedií, i leporel. Vyrobili jsme záložky do knížek, poskládali pohádkové puzzle a poznávali písmena, ze kterých se knihy skládají.

„Abeceda, to nic není, kdo by se jí děti bál?
Já vás vezmu do učení: á, bé, cé dé, a tak dál.
Z písemek se složí slovo, z vět se složí celý svět.
Ten, kdo umí abecedu, bude všemu rozumět.“

Druhým únorovým tématem, byl, jak jinak, Masopust. S dětmi jsme si vyráběli masky, pláště, jednoduché hudební nástroje, tancovali jsme v lese a povídali si o tom, co znamená masopust, jaké zvyky se s ním pojí. Kluky zaujal šavlový tanec, protože většina z nic zná šavli jen jako bojovou zbraň, holky zase spíše masky, kroje a karnevaly…

Posledním tématem, kterému jsme věnovali závěr měsíce a začátek března, bylo velké téma Povolání a řemesla. Děti nejen vyzkoušely poznat, které povolání skrývá hádanka a obrázek, ale taky, co kdo ke svému povolání potřebuje a čím je ostatním užitečný a potřebný. Děti měly za úkol zjistit, co přesně dělají jejich rodiče, a samy jsme byly překvapené, jak pěkně některé děti popsaly práci svých maminek a tatínků Vyzkoušeli jsme si společně práci pekaře, ušili jsme botičky z papíru, zatloukali jsme hřebíky, šroubovali a spoustu dalších různých činností.

Tento měsíc nás také navštívila dentální hygienička, která nám povídala o zoubkách. Dozvěděli jsme se, jak zoubky správně čistit, co zoubkům prospívá a co naopak škodí, že máme různé druhy zubů. Děti si vyzkoušely poskládat puzzle zubů a líbilo se jim také čištění modelu čelisti obřím kartáčkem.